Thursday, December 4, 2008

Resepi Masakan Daging Korban

DAGING PURI

BAHAN-BAHAN:

500 gm daging (hiris)
200 gm tomato puri
100 gm cili kering (kisar)
50 gm serbuk jintan manis
50 gm serbuk jintan putih
4 labu bawang besar (hiris)
10 ulas bawang putih (cincang)
3 batang serai (ketuk)
10 helai daun kari


CARA MENYEDIAKAN:


1. Rebus daging sehingga empuk.
2. Panaskan minyak dan tumiskan cili kering, jintan manis dan jintan putih dan serai sehingga pecah minyak.
3. Masukkan tomato puri dan daun kari, tumis lagi sehingga sebati.
4. Masukkan daging, tumis sehingga sebati dan gaul rata.
5. Masukkan garam secukup rasa.
6. Biarkan mendidih seketika sehingga masak dan angkat.

DAGING HALIA DAUN BAWANG



BAHAN-BAHAN:

500 gm daging (potong nipis, gaul dengan sedikit tepung jagung dan 2 sudu besar minyak bijan selama 1 minit)
6 ulas bawang putih (cincang halus)
1 labu bawang besar (potong dadu)
5 cm halia muda (hiris nipis)
3 tangkai daun bawang (potong 2 cm)

2 sudu besar minyak bijan
3 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil tepung jagung

CARA MENYEDIAKAN:

1. Panaskan kuali dan tuangkan minyak. Kalau boleh banyaklah sikit.
2. Goreng daging yang digaul dengan tepung dan minyak bijan tadi setengah masak. Angkat dan tuskan minyaknya.
3. Di kuali yang lain, tumiskan bawang putih hingga kuning dan naik bau.
4. Setelah itu masukkan capsicum, halia dan bawang besar. Cepat-cepat tuangkan sos tiram, minyak bijan, daging goreng. Gaul rata dan bolehlah dituangkan sedikit air.
5. Kemudian barulah dimasukkan daun bawang dan bancuhan satu sudu tepung jagung dengan sedikit air bagi memekat kuah. Jangan lupa garamnya.

RENDANG DAGING CHE BANDING


BAHAN A:

1 kg daging (potong 4)
100 gm kerisik
1/2 kg kelapa parut
1/2 cawan air asam jawa
Gula dan garam
1 labu bawang besar

BAHAN B:

2 sudu kecil jintan manis
2 sudu kecil jintan putih
3 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
1 tangkai cili merah
3 kuntum bunga lawang
3 biji buah pala
100 gm halia (hiris)
100 gm lengkuas (hiris)
150 gm serai (hiris)
2 sudu besar ketumbar
3 cm kulit kayu manis
10 tangkai cili kering
8 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih

BAHAN HIRIS:

3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
4 cm halia

CARA MENYEDIAKAN:

1. Terlebih dahulu sangai bahan dan kemudian giling ataupun kisar kering. Ketepikan.
2. Panaskan minyak dan tumis bahan hiris hingga kuning.
3. Kemudian masukkan bahan kisar dan tumis sehingga pecah minyak.
4. Masukkan daging dan gaul sebati dan rata.
5. Kemudian masukkan santan dan kerisik. Biarkan ia mereneh hingga daging empuk.
6. Akhir sekali, masukkan air asam jawa, bawang besar, garam dan gula secukup rasa. Kacau seketika barulah diangkat.

Sumber: Saji Online

No comments:

Post a Comment