Thursday, December 11, 2008

MUFFIN COKLAT



Bahan A
:

280g mentega - dicairkan
180g gula perang
20g gula pasir
70g serbuk koko
secubit garam

Bahan B :

2 biji telur (dipukul)
80g tepung gandum

Hiasan : badam dan apa-apa aje

Kaedah penyediaan :

1. Masukkan kesemua bahan A dalam periuk dan cairkan kesemuanya.
2. Bila dah cair, ketepikan. Biarkan sejuk seketika.
3. Masukkan telur ke dalam adunan bater tadi dan kacau.
4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil kacau rata.
5. Sudukan ke dalam cawan kertas dan taburlah badam.
6. Panaskan ketuhar terlebih dahulu pada suhu 170. Bakar selama 30-40 minit.

--------------------------------------------------------------------

Muffin Coklat Yani

Bahan-bahan ( 10 biji )

  • 200g coklat masakan
  • 70g mentega
  • 2 biji telur
  • 50g gula halus
  • 60g tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
Cara-cara
  1. Cairkan coklat. Gunakan kaedah "double boiler" .
  2. Kemudian masukkan mentega. Kacau sehingga mentega cair. Selepas tu bolehlah panaskan oven sehingga suhu 170C.
  3. Dalam mangkuk lain, masukkan telur dan gula. Kacau sampai sebati. Tak perlu penaik(kembang).
  4. Masukkan telur ke dalam mangkuk coklat. Kacau biar campuran sebati.
  5. Ayakkan tepung dan baking powder ke dalam mangkuk coklat. Gaul sehingga sebati.
  6. Isikan adunan ke dalam bekas muffin sehingga 1/2 penuh atau 60% penuh. Bakar selama 20 minit.
    Cara8
  7. Selepas masak tu, mungkin muffin ni lembik sikit( sebab hanya sedikit tepung yg digunakan) tapi bila dah sejuk dia akan keras dengan sendiri. Jadi kalau lepas 20 minit tu, masih lembik tak payah bakar semula.

No comments:

Post a Comment