Sunday, December 14, 2008

Laksa Penang Kakakku



1 or 2 peket laksa basah / 1 peket laksa kering ---> celur dlm air panas & tos...
tuk laksa kering sebelum celur rendam dulu ngan air yer...dah kembang br celur...

bahan2 utk kuah laksa:

1kg ikan kembung/sardin
4 biji bawang merah besar
1 labu bawang putih
7 keping asam keping
daun kesum - rm1
bunga kantan - seikat
belacan -- sukatan ikut suka..lagi banyak lagi sodapla kot
2 biji tomato
cili padi
1 or 2 sudu besar cili boh / giling
1 biji limau nipis
garam
gula

untuk hiasan :

kobis / salad ---> di racik halus
timun ----> racik halus
bawang merah ----> racik halus
cili padi ---> racik
cili merah ---> racik
telur rebus
nenas ---> racik
limau sambal

cara2nya :

1. masukkan ikan ke dalam air yg dah mendidih...kalo timbul ikan dah masakler tu..leh toskan...air jgn buang..leh masuk ker periuk tuk masak kuah..tp tapis dulu air tu...sure ader duri2 ker tulang tertinggal

2. ikan td pisahkan isi dr tulang..make sure duri2 tu pun pisahkan sekali...isi blend kemudian masukkan kat air rebusan tu tadi...tulang temulang & duri tu..blend juga..tp lps blend sila tapis & masukkan pati tu jer air rebusan juga...leh ler letak atas api ...

3. blend bawang putih + bwg merah + bunga kantan anggaran 1 btg + daun kesum skit + tomato + cili giling + belacan......then masukkan ker dalam periuk...

4. jgn lupa masukkan asam keping .....rasa garam & gula...masukkan bunga kantan belah dua ..ngan daun kesum ngan batang2nya sekali...bio naik lagi bau...masukkan air limau nipis skit...siap dah kuah....

5. celurla laksa basah ...then idangla ngan hiasan tambahan tu..makan masa panas...superb...

No comments:

Post a Comment