Sunday, November 30, 2008

Resepi Kek Batik



Bahan-bahan:

1 paket biskut marie(500g)
1 cawan planta
0.5 cawan gula (blenda/ atau guna gula halus)
3 biji telur ayam
1 cawan susu pekat manis
5 sudu serbuk koko
5 sudu milo
1 cawan air suam

Cara-cara:

1. Patahkan biskut marie kepada 4 bahagian. Ulang hingga habis dan ketepikan.
2. Pukul planta dan gula hingga kembang. Masukkan telur dan pukul lagi.
3. Masukkan susu, serbuk koko dan milo dan pukul rata.
4. Masukkan air suam dan kacau rata.
5. Masak adunan tadi dalam periuk atau kuali yang bersesuaian. Masak hingga agak pekat dan mendidih. Kecilkan api.
6. Masukkan biskut marie dan gaul rata. Tutupkan api.
7. Sediakan bekas acuan, lapikkan plastik untuk elakkan dari melekat.
8. Masukkan adunan biskut marie ke dalam acuan. Sarung tangan dengan plastik dan tekan adunan di dalam acuan hingga padat dan rata.
9. Sejukkan dalam peti ais, bolehlah dipotong untuk dihidang pada bila2 masa yang sesuai terutama waktu perayaan.

Senang kan, Selamat mencuba!




No comments:

Post a Comment