Wednesday, June 2, 2010

Cara Berlauk



BAHAN-BAHAN


100g tepug gandum
200ml susu/santan + pewarna kuning
1 biji telur
garam

INTI:

50g udang hidup/daging cincang
1 ulas bawang merah
½ ulas bawang putih
1 camt rempah kari daging-jadikan pes
sehiris halia
1 camb minyak

HIASAN:

½ cili masak-dadu halus
1 helai daun bawang-mayang halus

CARA

1. Sediakan adunan tepung dengan mengadun telur,santan/susu cair,pewarna kuning dan garam.
2. Rehatkan sebentar.
3. Panaskan minyak,tumis bawang merah+bawang putih serta masukkan rempah kari,kacau hingga garing.
4. Masukkan daging,garam,gula,sesuaikan rasa.Masak hingga kering dan angkat.
5. Panaskan acuan atas dapur,lenserkan lemak,masukkan adunan tepung tadi dalam acuan.
6. Masukkan inti dan hiasan di atasnya.
7. Angkat apabila masak.

.

No comments:

Post a Comment