Tuesday, June 1, 2010

Apam Tapai

(gambar hiasan)

Apam Tapai

Bahan-bahan ( dlm 30 bj, bgantung pada mangkuk yang digunakan )
1 mangkuk nasi
1/4 biji ragi, tengok la kalau mangkuk kecik kurangkan ragi bgitulah sebaliknya. agak-agak padan dgn nasi la
2 mangkuk tpg beras
1 mangkuk gula
2 mangkuk air
2 sudu teh eno

Cara-cara
-Tumbuk ragi hingga hancur, dan ayakkan ke atas nasi sejuk dengan rata. peram tapai nasi ni 2mlm atau 48 jam. Kalau tapai dah berair tak payah 2 mlmpun tak apa.
-Campurkan gula dengan tapai dan kacau hingga gula hancur, masukkan sedikit air. (guna blender)
-Masukkan tepung beras dan lebihan air tadi kacau hingga sebati
-Peram bahan ini selama 5-6 jam ( 3 jam pn cukup)
-Lastly panaskan pengukus, masukkan eno dan kacau hingga sebati lagi, bila pengukus dah mendidih boleh la di kukus selama 15 minit.

.
(gambar hiasan)

Apam Comel Inti Kelapa

Resepi dari MyResepi.com

Bahan-bahan:
3 biji telur - dari peti sejuk
275 gm tepung gandum/tepung kek
220 gm gula halus
150 gm susu segar/UHT
3 sudu teh baking powder
1 sudu kecil ovallete

Cara-cara:
1. Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk.
2. Pukul dengan menggunakan mixer pada kelajuan maxima selama 6-8 min.
3. Bahagikan kepada beberapa mangkuk & titiskan pewarna mengikut citarasa.
4. Masukkan setiap warna ke dalam piping bag ( atau beg plastik yang bersih).
5. Pipe kan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yg telah disusun didalam acuan.
6. Masukkan inti kelapa.
7. Pipekan lagi adunan yg berlainan warna sehingga 3/4 penuh.
8. Kukus didalam kukusan yg telah dipanaskan selama 10-15 min.

Bahan Inti Kelapa:
Kelapa parut
Gula merah
1 sudu teh tepung jagung - dibancuh dengan 1 sudu besar air
2 helai daun pandan - pintal

Cara Membuat Inti Kelapa:
1. Campurkan semua bahan dan masak diatas api kecil sehingga kering/masak.
2. Untuk memudahkan, inti boleh disediakan terlebih dulu dan bulat2kan.

Notes: Inti kelapa boleh di ganti dengan apa2 perisa filling atau jem.


.

No comments:

Post a Comment