Apam Tapai
Bahan-bahan ( dlm 30 bj, bgantung pada mangkuk yang digunakan )
1 mangkuk nasi
1/4 biji ragi, tengok la kalau mangkuk kecik kurangkan ragi bgitulah sebaliknya. agak-agak padan dgn nasi la
2 mangkuk tpg beras
1 mangkuk gula
2 mangkuk air
2 sudu teh eno
Cara-cara
-Tumbuk ragi hingga hancur, dan ayakkan ke atas nasi sejuk dengan rata. peram tapai nasi ni 2mlm atau 48 jam. Kalau tapai dah berair tak payah 2 mlmpun tak apa.
-Campurkan gula dengan tapai dan kacau hingga gula hancur, masukkan sedikit air. (guna blender)
-Masukkan tepung beras dan lebihan air tadi kacau hingga sebati
-Peram bahan ini selama 5-6 jam ( 3 jam pn cukup)
-Lastly panaskan pengukus, masukkan eno dan kacau hingga sebati lagi, bila pengukus dah mendidih boleh la di kukus selama 15 minit.
.
(gambar hiasan)
Apam Comel Inti Kelapa
Resepi dari MyResepi.com
Bahan-bahan:
3 biji telur - dari peti sejuk
275 gm tepung gandum/tepung kek
220 gm gula halus
150 gm susu segar/UHT
3 sudu teh baking powder
1 sudu kecil ovallete
Cara-cara:
1. Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk.
2. Pukul dengan menggunakan mixer pada kelajuan maxima selama 6-8 min.
3. Bahagikan kepada beberapa mangkuk & titiskan pewarna mengikut citarasa.
4. Masukkan setiap warna ke dalam piping bag ( atau beg plastik yang bersih).
5. Pipe kan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yg telah disusun didalam acuan.
6. Masukkan inti kelapa.7. Pipekan lagi adunan yg berlainan warna sehingga 3/4 penuh.
8. Kukus didalam kukusan yg telah dipanaskan selama 10-15 min.
Bahan Inti Kelapa:
Kelapa parut
Gula merah
1 sudu teh tepung jagung - dibancuh dengan 1 sudu besar air
2 helai daun pandan - pintal
Cara Membuat Inti Kelapa:
1. Campurkan semua bahan dan masak diatas api kecil sehingga kering/masak.
2. Untuk memudahkan, inti boleh disediakan terlebih dulu dan bulat2kan.Notes: Inti kelapa boleh di ganti dengan apa2 perisa filling atau jem.
.
No comments:
Post a Comment