BAHAN-BAHAN:
- 1 ekor ayam
- 10 ulas bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 15 biji cili api
- 15 tangkai cili kering dikisar
- 1 inci halia dikisar
- 1 inci lengkuas dikisar
- 1/2 inci kunyit hidup dikisar
- 2 batang serai dititik
- 2 helai daun kunyit dihiris halus
- 4 helai daun limau purut dihiris kasar
- 4 cawan santan pekat
- 4 sudu besar kerisik
- Garam dan gula secukup rasa
CARA-CARA:
- Satukan ayam, bahan kisar dan serai, perap selama 1 jam.
- Masukkan ayam dalam kuali. Tambah santan dan masak hingga mendidih.
- Masukkan daun limau, daun kunyit, kerisik dan garam. Tambah perasa dan gula jika suka.
- Masak ayam hingga empuk dan agak pekat.
Sedia dihidang... yummy.
ini ko yg masak ker gambo hiasan jer...cantik pinggan....
ReplyDelete