Tuesday, July 12, 2011

Resepi Roti Jala


Yuhuu... dah lama tak menulis..
Yeah.. hari ahad lepas berjaya masak roti jala... cubaan pertama terus menjadi.
Cqin yang cari resepi dari internet...

Bahan-bahan:

3 cawan tepung gandum
3 cawan air
2 1/2 sudu besar minyak masak
1 sudu teh garam
1 biji telur
Sedikit warna kuning/kunyit


Cara-cara membuatnya:

1. Masukkan tepung, air minyak, telur, garam dan pewarna ke dalam blender.
2. Kacau sebati dgn sudu.. then blenderkan sampai betul2 halus.
3. Panaskan kuali non-stick atas dapur dengan api perlahan.
4. Gunakan acuan roti jala, dan jalakan di atas kuali.(macam di gambar ini)

5. Bila roti masak biasanya dia dah tak melekat... letak kat pinggan dan gulung.
6. Ulang semula menjala sampailah tepung habis dan hasilnya begini..


Cubalah pasti menjadi. Ini pun cubaan pertama saya dan terus menjadi. Roti ni makin lama makin lembut, sesuai untuk minum petang atau jamuan open house... juadah berbuka pun ok gak. Roti ni pun tahan lama dan lambat basi.. Sedap dimakan bersama bubur durian atau kari. Saya makan dgn bubur durian mak...


Yummy.. yummy !!

No comments:

Post a Comment