Wednesday, January 15, 2014

Resepi: Paste Sos Char Kuey Teow



Bahan Paste

  • 200 gm udang ( lebih pun tak pe!!! ) 
  • 250 ml air
  • 4 ulas bawang putih di ketuk-ada yg suggest mesin/tumbuk lumat
  • 6 sudu besar sos tiram
  • 3 sudu kecil kicap pekat - tak der so cikgu tambahkan sukatan kicap manis
  • 3 sudu besar kicap manis
  • 1 kiub pati ikan bilis /2 sudu besar petis– cikgu guna kiub pati ikan bilis sbb petis tak der
  • 2 sudu kecil garam ( jika sos tiram masin boleh kurangkan 1 sudu )
  • 1 sudu makan gula-cikgu sesuaikan dengan sedap mulut. 
Cara penyediaan untuk paste
1. Rebus udang separuh masak. Kemudian asingkan kulit dan kepala udang tadi. Isi udang diketepikan dulu.
2. Kisar kulit dan kepala udang tadi, bersama air rebusan tadi, tapis dan ambil stoknya.
3. Campurkan stok udang dengan sos tiram, kicap manis, kicap pekat, bawang putih, garam gula dan kiub ikan bilis.
4. Reneh bahan paste tadi hingga agak pekat. Sejukkan seketika. Boleh simpan dalam peti sejuk supaya tahan lama.

No comments:

Post a Comment