Tuesday, December 8, 2009

Sup Ekor


Bahan2:
  • 600gm ekor lembu
  • 20gm bawang besar | tumbuk
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 10 gm bawang putih | tumbuk
  • 10 gm halia | tumbuk
  • 200gm serai | ketuk
  • 3 kuntum bunga lawang
  • 6 kuntum bunga cengkih
  • 4 biji buah pelaga
  • 10 gm jintan manis
  • 1.5 liter air
  • 100ml minyak masak
  • daun bawang
  • daun sup
  • garam secukup rasa
Cara2:
  1. Panaskan minyak, tumiskan bahan2 yang ditumbuk
  2. Masukkan kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih,pelaga,jintan manis dan serai. Tumis hingga wangi.
  3. Masukkan ekor lembu yang telah dibersihkan, bersama cili padi. Kacau sebati.
  4. Masukkan air dan biar mendidih hingga ekor empuk. Masukkan garam secukup rasa.
  5. Taburkan daun sup, daun bawang dan bawang goreng. Sedia untuk hidangan.

No comments:

Post a Comment