Tuesday, November 25, 2008

Resepi Ikan Pari Bakar Masak Getik

Bahan-bahan:
3 potong ikan pari sederhana besar (dibakar guna bara arang/sabut)
1 biji santan kelapa
segenggam daun cekur(bersama buahnya)
Seinci halia
10 biji cili padi
2 sudu Garam
2 sudu Gula
2 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
Secawan air asam jawa

Cara2:
  1. Bakar ikan pari dia atas bara arang/sabut kelapa hingga benar2 masak dan tidak lagi berlendir. Sejukkan dahulu. Biasanya dibakar dulu sehari sebelum dimasak. Kemudian simpan dalam peti sejuk.
  2. Potong ikan pari menjadi potongan yang kecil2. Ketepikan.
  3. Hiriskan bawang besar, bawang putih, halia, cili padi dan buah cekur.
  4. Panaskan 2 sudu makan minyak masak, dan tumiskan bahan2 tadi hingga naik bau.
  5. Masukkan santan, garam dan gula dan masak hingga kuah masak sebati.
  6. Masukkan ikan dan biar seketika. Masukkan air asam jawa dan biar hingga masak.
  7. Hiriskan daun cekur halus2, dan taburkan ke dalam masakan. Baunya memang best.
  8. Siap untuk dihidang bersama nasi untuk makan tengahari atau makan malam.



No comments:

Post a Comment