3 potong ikan pari sederhana besar (dibakar guna bara arang/sabut)
1 biji santan kelapa
segenggam daun cekur(bersama buahnya)
Seinci halia
10 biji cili padi
2 sudu Garam
2 sudu Gula
2 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
Secawan air asam jawa
Cara2:
- Bakar ikan pari dia atas bara arang/sabut kelapa hingga benar2 masak dan tidak lagi berlendir. Sejukkan dahulu. Biasanya dibakar dulu sehari sebelum dimasak. Kemudian simpan dalam peti sejuk.
- Potong ikan pari menjadi potongan yang kecil2. Ketepikan.
- Hiriskan bawang besar, bawang putih, halia, cili padi dan buah cekur.
- Panaskan 2 sudu makan minyak masak, dan tumiskan bahan2 tadi hingga naik bau.
- Masukkan santan, garam dan gula dan masak hingga kuah masak sebati.
- Masukkan ikan dan biar seketika. Masukkan air asam jawa dan biar hingga masak.
- Hiriskan daun cekur halus2, dan taburkan ke dalam masakan. Baunya memang best.
- Siap untuk dihidang bersama nasi untuk makan tengahari atau makan malam.
No comments:
Post a Comment