Bahan2:
- 600gm ekor lembu
- 20gm bawang besar | tumbuk
- 1 batang kulit kayu manis
- 10 gm bawang putih | tumbuk
- 10 gm halia | tumbuk
- 200gm serai | ketuk
- 3 kuntum bunga lawang
- 6 kuntum bunga cengkih
- 4 biji buah pelaga
- 10 gm jintan manis
- 1.5 liter air
- 100ml minyak masak
- daun bawang
- daun sup
- garam secukup rasa
- Panaskan minyak, tumiskan bahan2 yang ditumbuk
- Masukkan kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih,pelaga,jintan manis dan serai. Tumis hingga wangi.
- Masukkan ekor lembu yang telah dibersihkan, bersama cili padi. Kacau sebati.
- Masukkan air dan biar mendidih hingga ekor empuk. Masukkan garam secukup rasa.
- Taburkan daun sup, daun bawang dan bawang goreng. Sedia untuk hidangan.
No comments:
Post a Comment